1 mei 2013

Om het drachtboek te vullen is het goed om in eerste instantie wat algemene informatie te geven.
Het begint natuurlijk bij de keuze voor een reu voor onze Faya. Toen we verleden jaar hoorden over DM (Degeneratieve Myelopathie), hebben we Faya hierop laten testen We willen graag het ras gezond houden en willen echt breed fokken, omdat we nu ook DM-dragers als dekreu gebruiken wordt de populatie waar we uit kiezen veel groter.

In eerste instantie hadden we gekozen voor een imposante zwarte reu maar door omstandigheden hebben we op een later tijdstip deze keuze heroverwogen en hebben een andere keuze gemaakt.

In onze visie fok je breed door een combinatie te zoeken die zo weinig mogelijk familie verwantschap in zich heeft. De vereniging waar wij bij zijn aangesloten, de LSOHV, heeft de mogelijkheid om de verwantschap coëfficiënt van een combinatie uit te rekenen. Wij, van Dorpzicht, hebben gekozen voor een echte outcross, met andere woorden een hond die totaal niet in de bloedlijnen van onze Faya voorkomt. De verwantschap coëfficiënt van de gekozen combinatie is 0.0%

Graag stellen we jullie Denver vom Hof Grebe voor. Hij is evenals onze Faya DM-vrij, HD-A en ED-vrij. Denver is prachtig Zilvergrauw en een echte lieverd.


Nu wachten tot onze Faya loops wordt, normaal gesproken ergens in het voorjaar maar nu wachten en wachten en nog steeds niet loops. Omdat we graag op vakantie wilden, dan maar een half jaar wachten. Wel jammer. Vier weken na het besluit een half jaar te wachten werd ze alsnog loops, en nu ? Gelukkig mogen Faya en Kyra naar AnneMarie (kennel of Heartland) dus toch het beste van twee, en vakantie en hopelijk een leuk nestje. Top !!!

Op 2 juni werd ze loops en op de 9e dag, 10 juni 2013, naar de dierenarts om het progesteron te testen. Oei, 0,5 dat is niet hoog. Een nieuwe test op dag 12 en nu is de uitslag 2,76. Op 15 juni, de 14e dag van de loopsheid, was de eerste dekking. Het ging super.Deze combinatie heeft een verwandschaps coëfficiënt van 0%

De verwandschaps coëfficiënt geeft de mate van verwantschap aan van de gekozen combinatie, populair gezegd, de mate van inteelt.
Inteelt, te veel onderlinge verwantschap tussen de beide ouderdieren, is de basis van de vele gezondheid problemen binnen vele rashonden populaties en staat de laatste tijd veel in de belangstelling in de media.
Door een goede registratie in onze database van alle fokdieren en hun achterliggende generaties (tot 6e of 7e generatie diep) wordt op een vrij eenvoudige manier zichtbaar of een gekozen combinatie voldoet aan de door de LSOHV gestelde eisen rondom het "
Breed Fokken"

Op 17 juni 2013, vond de herdekking plaats en deze gingen helemaal super want we waren nog niet binnen de poort of ze zaten al gekoppeld. Op 19 juni 2013 nog en poging en deze ging zelfs nog beter.

23 juni 2013 - dag 7 van de dracht, ik denk dat je ziet wat je wil zien, maar het lijkt of het gedrag van Faya nu al veranderd. Zo is ze meer dan normaal gefixeerd op eten en eet ze dingen die ze normaal nooit eet. Zolang als ze bij ons is heeft ze nog nooit gevochten, vanochtend dacht ze te moeten knokken met een Rottweiler. Verbeelding of hormonen? Zeg het maar.
Nu begint het wachten op de echo welke gepland staat voor 12 juli 2013. Waarschijnlijk gaan we de dracht lekker thuis uitzitten en dus niet op vakantie. Faya begint haar (hopelijk) dracht met een gewicht van 35,5 kg en een buikomvang van 73 cm. Helpen jullie duimen voor een gezond nest ?

28 juni 2013 - dag 12, de buikomvang is 73,5 cm het gewicht 33 kg. Faya is echt prachtig, de mooie nieuwe vacht begint te komen en ze is prachtig slank. Is ze deze week afgevallen? Ik weet het niet. Deze weging is de 1e op onze eigen weegschaal, de vorige was op die van de dierenarts en is denk ik betrouwbaarder. Volgende week weten we meer.

5 juli 2013
Op dag 20 heeft Faya een gewicht van 35,5 kg en een buikomvang van 77,5 cm. Dat is 2,5 kg en 4 cm gegroeid in 8 dagen!! Of het een echte dracht is of schijndracht zullen we vrijdag tijdens de echo weten.

12 juli 2013
Vanochtend heeft de echo uitgewezen dat Faya drachtig is. Als de dracht voorspoedig verloopt zullen de pups tussen 13 en 18 augustus worden geboren.
Hier een foto van de echo.14 juli 2013
Dag 29 is aangebroken. Faya is fitter dan ooit! Ze oogt slank maar groeit snel, ze is 36,1 kg en 81 cm. Al een hele tante dus.


21 juli 2013
Al weer een weekje voorbij, Faya is nu 35 dagen drachtig. Ze heeft een omvang van 83 cm.
De tepels beginnen te groeien en je kan aan haar merken dat ze het al iets moeilijker heeft.
Maar ja, Faya is natuurlijk ook een zwarte hond en niet gewend aan 30 graden.
In de zesde week zijn de beide baarmoederhoorn zo overvuld geraakt door de groeiende pups dat zij niet meer rechtuit in de buikholte passen, maar als het ware omklappen, dat kan je bij Faya nu al zien. Ze is echt duidelijk drachtig; de buik wordt goed zichtbaar. Ik kan de puppen nu nog niet voelen, maar Faya wel, ze licht soms wat zacht te steunen.
Ze krijgt nu 50% meer voeding dan normaal. Tot dusver een normale en relaxed dracht. Volgende week meer…….

6 augustus 2013
Faya is 51 dagen drachtig en ze is nu 38 kg, de buikomvang is 88 cm. In de zevende week is er eigenlijk niet veel veranderd, Faya had wat last van de warmte maar oogt fit en ziet er prima uit. De buikomvang is echter wel behoorlijk gegroeid.
Ook kan je tijdens het lopen een ploffende geluid van de melkklierlijsten horen. Vandaag hebben we een röntgenfoto van de buik laten maken, normale en gezonde pups te zien op de foto.
Vandaag of morgen wordt de werpkist klaar gezet, als het goed is moeten we de pups nu ook kunnen voelen.
Op naar de laatste twee weken en de bevalling!!
13 augustus
Dag 58, toch wel een mijlpaal na de vroeggeboorte van de B-tjes! Na 58 dagen zijn de pups levensvatbaar.
Het wachten is nu begonnen, de werpkist staat klaar, hulp is stand-by, het stretch bed staat klaar, alles in afwachting van de bevalling.
Faya is nog erg fit en vitaal en drentelt nog rustig achter me aan.
Op dag 54 zijn we begonnen met temperaturen, dit om het begin van de bevalling beter te kunnen timen, als de temperatuur nl een hele graad daalt, staat de bevalling op het punt van beginnen.
Dag 54 37, 8
Dag 55 37,9
Dag 56 37,3
Dag 57 ochtend 37,5
Dag 57 avond 37,9
Op naar de laatste loodjes!!15 augustus 2013
dag 60, (natuurlijk ook dag 58 en 62). Spannend, spannend, de temperatuur daalt gestaag:
Dag 58 ochtend 37,4      avond 37,7
Dag 59 ochtend 37,3      avond 38,0
Dag 60 ochtend 37,1
Vannacht was erg onrustig, Faya heeft de hele nacht liggen puffen en steunen; af en toe even persen, maar ze hijgt nog niet.
Een temperatuurdaling, niet eten, grommen, stil en rustig zijn; geeft de eerste fase aan, het hijgen de tweede fase.
Ik dacht echt dat het gebeuren ging, een steen in de maag van de zenuwen maar nog niets.
Gaat het vandaag dan gebeuren? Vanmorgen lekker gewandeld en smakelijk gegeten, wie het weet mag het zeggen……..

16 augustus 2013

Geboren 6 pups in een vlotte bevalling. Er zijn 3 reutjes en 3 teefjes. Voor de bijzonderheden kijk op
D nest week 1
Hieronder een aantal foto's van de bevalling.